RIVM: nader onderzoek shisha-pen

Thom Puiman (Juicyhil)

Het is onduidelijk of langdurig gebruik van de zogeheten shisha-pen schadelijk is voor de gezondheid. Daarom moet er meer onderzoek komen naar hoe consumenten de elektronische waterpijp, in de vorm van een pen, precies gebruiken. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

In het voorjaar ontstond ophef over de pen, verkrijgbaar in allerlei kleuren en smaken, omdat veel jonge kinderen de pen zouden gebruiken als 'oefensigaret'. Door de pen zou de drempel om te gaan roken worden verlaagd, volgens critici.

Het RIVM concludeert op basis van onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid dat bij gebruik van de pen de stoffen propyleenglycol en glycerol worden geïnhaleerd. Een trekje zou voldoende zijn om de luchtwegen te irriteren en kan een droge keel en hoesten veroorzaken.

Bij ratten zorgde blootstelling aan de stof propyleenglycol voor verdikking van de luchtwegen en een grotere slijmproductie. Of dat bij mensen ook het geval is, kan het RIVM niet inschatten.

In mei liet het Trimbos Instituut weten het gebruik van shisha-pennen af te raden totdat duidelijkheid bestaat over de mogelijke gezondheidsrisico's ervan. Ook GGD Nederland uitte eerder bezorgdheid over het gebruik van de pen.