Inspectie dankt scholen voor inzet na examenroof

Redactie

De Onderwijsinspectie heeft alle scholen in het voortgezet onderwijs middels een brief bedankt voor hun extra inzet tijdens de afgelopen examenperiode. Dat meldt de inspectie dinsdag. Volgens hoofdinspecteur Rick Steur zorgde de examendiefstallen voor 'een roerige periode'.

Scholen, met name in de regio Rotterdam, moesten onder 'hoge druk reageren op een situatie die per dag veranderde', stelt de inspectie. "We zijn er daardoor in geslaagd om het probleem hanteerbaar te houden. We hebben met onze aanpak wederom bevestigd dat wij onze examens en diploma's heel belangrijk vinden en dat deze boven elke twijfel verheven moeten zijn", aldus Steur.

De inspectie dankt behalve de scholen ook politie, justitie, het ministerie van Onderwijs en het College voor Examens. Het onderzoek naar de grote examenroof is nog niet afgerond. In de zomer worden tientallen jongeren door de politie gehoord die mogelijk een of meer examens vooraf hebben ingezien. Als zij zich niet hebben gemeld, raken ze hun diploma kwijt. Ongeacht of ze zich hebben gemeld kunnen ze worden vervolgd.

Op de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun zijn in totaal 27 examens gestolen. Negen personen werden aangehouden, zeven van hen zitten nog vast.