Denemarken start dopingonderzoek naar Riis

Olga Kroeders

Het Deense antidopingagentschap is een onderzoek gestart naar Bjarne Riss. Dat heeft voorzitter Lone Hansen aan Deense media laten weten. Er wordt bekeken of de oud-renner zich ook na zijn actieve carrière heeft ingelaten met dopingpraktijken. Riis is sinds 2001 werkzaam als ploegleider, momenteel van Saxo Bank.

Volgens Hansen gaat het om een uitgebreid onderzoek, waarbij onder meer wordt samengewerkt met dopingautoriteiten in de Verenigde Staten, Spanje, Italië, Duitsland en Nederland. "We hebben geen idee wanneer het onderzoek kan worden afgerond, hopelijk in de nabije toekomst", meldt hij in de Deense krant Jydske Vestkysten.

Riis is op de hoogte van het onderzoek, maar maakt zich vooralsnog niet al te veel zorgen. "Ze hebben het recht om te proberen mij uit te sluiten van de sport", vertelde hij aan persbureau dpa. "Toch denk ik dat ik de laatste jaren ook veel goede dingen voor het wielrennen heb gedaan. Daar ga ik graag mee door."

In 2007 biechtte Riis op tijdens zijn wielercarrière epo te hebben gebruikt. Ook als ploegleider is de Deen niet onomstreden. Oud-renners als Tyler Hamilton en Jörg Jaksche beschuldigen Riis ervan een actieve rol te hebben gespeeld bij het verstrekken van doping binnen zijn ploeg.