VMBO-diploma alleen is te kansloos

anoniem_22072019025900

De gemeente Amsterdam wil leerlingen hun vmbo-diploma pas geven als ze zich hebben ingeschreven voor een vervolgopleiding. De inschrijfdatum voor het mbo moet voortaan sluiten op 1 mei in plaats van 1 september. Dat plan lanceert onderwijswethouder Pieter Hilhorst (PvdA) zondag in KRO Brandpunt.

De maatregel moet het grote aantal vroegtijdige schoolverlaters bestrijden. In de hoofdstad schrijven jaarlijks honderden vmbo-leerlingen zich niet in voor een vervolgopleiding. Veel anderen maken de verkeerde keuze en stoppen al in het eerste schooljaar met hun studie.

"Met een vmbo-diploma heb je nog geen kans op de arbeidsmarkt", licht Hilhorst toe "Je moet daarom naar een mbo-opleiding. Op die manier voorkomen we jeugdwerkloosheid." Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil de maatregel in heel Nederland invoeren als die een succes blijkt. "Het zijn vrij eenvoudige ingrepen die geen ingewikkelde wetgeving vereisen. Als dit leidt tot minder schoolverlaters, dan gaan we de maatregel absoluut gebruiken."

Hilhorst stuurt komende week een brief naar alle schoolbesturen van het middelbaar beroepsonderwijs en voortgezet onderwijs in Amsterdam, aldus Brandpunt. Hij roept scholen daarin op leerlingen ruim voor de examens te begeleiden bij het kiezen van een vervolgopleiding.