[Tour] D. Van Poppel euforisch over droomdebuut

Boris (borisz)

Temidden van alle chaos kende Danny van Poppel zaterdag een droomdebuut in de Tour de France. In de door incidenten ontsierde openingsrit finishte de pas 19-jarige sprinter van Vacansoleil knap als derde. "Dit had ik niet durven dromen", reageerde Van Poppel verheugd tegenover de camera's van de NOS.

De slotfase van de etappe naar Bastia werd gekenmerkt door regelrechte chaos. Eerst kwam een teambus van Orica-Greenedge op de finish vast te zitten en werd even overwogen de aankomst te verplaatsen. Mede door de paniek die daardoor ontstond in het peloton, smakten er veel renners tegen het asfalt. Een uitgedund peloton streed vervolgens om de dagzege.

"We hoorden wel dat er iets aan de hand was bij de finish, maar wisten niet precies wat", reageerde Van Poppel, die vooraf zijn borst al had natgemaakt. "Ze hadden me al gewaarschuwd voor de chaos. De Tour is altijd een gekkenhuis."

Ondanks alle hectiek sloeg bij Van Poppel geen enkel moment de twijfel toe. "Ik ben nooit bang in de sprint. Dat mag niet als je de top wil halen." De zoon van voormalige topsprinter Jean-Paul van Poppel had bovendien de hulp van een ervaren adjundant. "Kris Boeckmans hielp me in de slotfase heel goed."

Van Poppel gaat zondag van start in de witte trui. Die behoort eigenlijk toe aan Marcel Kittel, maar de Duitser mag door zijn ritzege al het geel aantrekken.