[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Nederland

Peterselieman

Moto GP-coureur Valentino Rossi heeft zaterdag de TT van Assen gewonnen. De Italiaan van Yamaha werd op het podium geflankeerd door de Spanjaard Marc Marquez en de van poleposition gestarte Brit Cal Crutchlow. Wereldkampioen Jorge Lorenzo leverde echter de meest opzienbarende prestatie door met een gebroken sleutelbeen als vijfde te eindigen.

De 34-jarige Rossi toonde zich met afstand de beste in Assen, waar hij eerder al vijf keer won in de koningsklasse van de motorsport. Voor de Italiaan was het zijn eerste zege in meer dan twee jaar tijd. Op twee seconden eindigde Marquez als tweede en op vier seconden Crutchlow als derde.

Dani Pedrosa was de grote verliezer. De WK-leider eindigde slechts als vierde en liet zo een kans onbenut om uit te lopen op regerend kampioen Lorenzo. Met een gebroken sleutelbeen rukte Lorenzo op van de twaalfde plaats naar de vijfde.

Het verhaal van Lorenzo viel op zijn minst bijzonder te noemen. Hij brak donderdag bij een val zijn sleutelbeen. Lorenzo vloog vervolgens terug naar Barcelona om geopereerd te worden en keerde zaterdagochtend weer terug in Assen. Na een succesvolle warming-up kreeg hij groen licht om te starten.

Pedrosa liep uiteindelijk maar twee punten uit op Lorenzo, die nu negen punten achterstand heeft. Marquez maakt de Spaanse topdrie compleet.