Veteranen trekken 85 duizend bezoekers

anoniem_22072019025900

De Veteranendag heeft zaterdag in Den Haag met naar schatting 85 duizend mensen net zo veel bezoekers getrokken als vorig jaar. Dat meldt een woordvoerder van de organisatie. "Het defilé stond goed vol. Er stonden veel mensen langs de route."

Koning Willem-Alexander nam zaterdag voor het eerst als koning het defilé af tijdens Veteranendag. Hij arriveerde zaterdagochtend in uniform bij de Ridderzaal.

In de Ridderzaal sprak minister-president Mark Rutte (VVD) over de volgens hem groeiende erkenning en waardering voor veteranen in Nederland. "Veteranen staan midden in de samenleving. En dat moet zo blijven. Veteranendag is pas negen jaar jong, maar nu al is deze bijzondere dag niet meer weg te denken uit onze samenleving en ons collectieve geheugen."

Het defilé was volgens de organisatie dit jaar diverser en groter dan ooit, met een recordaantal van vierduizend deelnemers en ruim honderd detachementen. "Het aantal jonge veteranen dat zich heeft aangemeld is gegroeid ten opzichte van voorgaande jaren", aldus de organisatie. Bovendien sloten zich nieuwe bedrijfsdetachementen aan, waaronder een detachement van beveiligingsbedrijf G4S.

Voor het eerst liepen er dit jaar 22 medische veteranen mee in het defilé. Zij zijn in Nederland als chirurg of anesthesist in een ziekenhuis werkzaam en worden gemiddeld één keer per twee jaar voor defensie uitgezonden naar een conflictgebied. Ook nieuw dit jaar was een detachement met speurhonden en hun begeleiders. De twaalf honden en hun twaalf begeleiders zijn allemaal op missie geweest.