Obama niet naar Mandela

anoniem_22072019025900

De Amerikaanse president Barack Obama gaat zaterdag niet op bezoek bij Nelson Mandela, die in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. Wel brengen Obama en zijn vrouw Michelle een bezoek aan familieleden van de vroegere antiapartheidsleider. Dat heeft het Witte Huis zaterdag bekendgemaakt.

"Uit eerbied voor de rust van Nelson Mandela en de wensen van de familie, brengen ze geen bezoek aan het ziekenhuis", liet het Witte Huis in een korte verklaring weten. Obama zei vrijdag tijdens de vlucht naar Zuid-Afrika al dankbaar te zijn dat hij de 94-jarige Mandela eerder al eens heeft ontmoet. "Ik hoef niet met hem op de foto en het laatste wat ik zou willen is mij opdringen in een tijd waarin de familie zich zorgen maakt over de toestand van Nelson Mandela."

De president heeft eerder al gezegd dat Mandela een voorbeeld voor hem is. "Ik denk dat de belangrijkste boodschap die we willen overbrengen, niet direct aan hem, maar aan zijn familie, is dat we dankbaar zijn voor zijn leiderschap in al die jaren. Het Amerikaanse volk bidt en is in gedachten bij hem, zijn familie en zijn land."

Obama heeft zaterdag een onderhoud met de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. Dat heeft plaats in het gebouw waar Mandela in 1994 werd beëdigd als eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Daarna spreekt hij studenten toe in de Universiteit van Johannesburg. Zondag rondt Obama zijn bezoek af met een toespraak in de Universiteit van Kaapstad en een bezoek aan Robbeneiland, waar Mandela achttien jaar doorbracht.

Het bezoek van Obama aan Zuid-Afrika maakt deel uit van zijn Afrikaanse reis. Na Zuid-Afrika reist Obama nog naar Tanzania. Zijn eerste stop was Dakar in Senegal.