Eerste homohuwelijk Californië na opheffen verbod

anoniem_22072019025900

Het homoseksuele koppel dat tot aan het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geprocedeerd tegen het verbod op het homohuwelijk is vrijdag getrouwd. Kris Perry en Sandy Stier trouwden in het gemeentehuis van San Francisco. Het huwelijk werd voltrokken binnen een uur nadat de rechter had bepaald dat voor het eerst in ruim vier jaar homoseksuele stellen weer kunnen trouwen.

"Door zich aan te sluiten bij de rechtszaak tegen Proposition 8 hebben ze duizenden koppels zoals zijzelf vertegenwoordigd in de strijd voor gelijkheid in het huwelijk", zei procureur-generaal van Californië Kamala Harris vrijdag. "Met ups en downs, met strijd en triomf, zijn ze uiteindelijk als winnaars uit de strijd gekomen." Harris, die de huwelijksceremonie leidde, verklaarde de twee 'echtgenoten voor het leven'.

Californië was in 2008 de tweede staat in de VS die het homohuwelijk legaliseerde. Tegenstanders zetten echter een campagne op poten voor een referendum - beter bekend als Proposition 8 - en later dat jaar stemde een meerderheid van de bevolking in met het terugdraaien van de legalisering.

Een lagere rechtbank bepaalde echter dat het verbod ongrondwettelijk was en veegde het verbod van tafel. De tegenstanders van het homohuwelijk gingen in beroep tegen deze uitspraak, waarna de zaak uiteindelijk bij het Hooggerechtshof terechtkwam. Het hof oordeelde woensdag dat de tegenstanders niet het recht hadden om tegen de eerdere uitspraak in beroep te gaan. Hierdoor blijft de beslissing van de lagere rechtbank van kracht.

Niet iedereen was blij met de uitspraak van de rechter. "De hervatting van het homohuwelijk is op illegale wijze geregeld. Als onze tegenstanders blij zijn dat ze hun doel hebben bereikt op een oneerlijke manier, dan moeten ze zich schamen", zei Andy Pugno, leider van een coalitie van conservatieve religieuze groepen die zich fel heeft verzet tegen het homohuwelijk. "Of de strijd verder kan gaan moet nog worden bekeken, maar het is hoe dan ook een beschamende dag voor Californië."