"Voetbal helpt tegen sociale onrust"

Tiede-Jan Breevaart

De Confederations Cup werd overschaduwd door hevige protesten. Sepp Blatter laat zich er niet door afschrikken.

De FIFA-voorzitter hoopte dat het toernooi een mooie aanloop zou zijn richting het WK volgend jaar, eveneens in Brazilië. Maar een groot deel van het Braziliaanse volk vergat de nationale hobby en protesteerde tegen het voetbal, en eiste dat er meer werd gedaan aan armoedebestrijding in plaats van grote voetbalstadions.

"Natuurlijk werd het toernooi gespeeld in een situatie met sociale onrust, protesten en manifestaties. Maar ik moet zeggen dat voetbal uiteindelijk een positieve rol heeft gespeeld hierin", aldus Blatter die het met de mantel der liefde wil bedekken.

"Het is een deel van emotie en ik moet zeggen dat voetbal de mensen heeft verbonden in de stadions. Misschien heeft het jammer genoeg ook de mensen in de straat verbonden. Maar voetbal verlaat deze competitie met een duidelijke boodschap. We zijn hier volgend jaar weer terug."

Geheel harteloos is Blatter niet, die aangeeft dat een WK met goede stadions essentieel is voor "negentig procent van de inkomsten van FIFA". Zo deed hij al een kleine belofte. "Na het WK in Zuid-Afrika (2010) lieten we een fonds achter van 100 miljoen euro. Ik weet zeker dat zo'n bedrag of zelfs hoger volgend jaar mogelijk is."