[Confed. Cup] Spanje na penalty's langs Italië

Frank (franklop)

Spanje staat in de finale van de Confederations Cup. In de halve eindstrijd werd Italië na strafschoppen verslagen: 7-6. Leonardo Bonucci miste namens de Italianen.Zowel in de reguliere speeltijd als in de verlenging hadden beide ploegen niet gescoord. In de eindstrijd zondag wacht Spanje gastland Brazilië.

Italië was in de eerste helft verrassend de betere ploeg. De Azzurri hielden de aanval van de Europees- en wereldkampioen onder de duim en werden zelf uit een reeks razendsnelle counters gevaarlijk. De beste kans was voor Christian Maggio na ruim een halfuur. Zijn kopbal werd echter door de Spaanse goalie Iker Casillas, die al eerder goed werk had gedaan, gekeerd.

In de tweede helft werd Spanje gevaarlijker. De favoriet kreeg onder meer zijn eerste corner in de wedstrijd. Naarmate het tweede bedrijf vorderde zette Italië Spanje echter weer vast op de eigen helft. Pas in de slotfase kwam Spanje, dat in de hitte in Fortaleza op zijn laatste benen leek te lopen, weer enigszins onder de druk uit.

Omdat dat niet tot doelpunten leidde, moest er verlengd worden. Verrassend genoeg kwam er aan het begin van die verlenging een ware kansenregen. Eerst schoot Emanuele Giaccherini namens de Italianen snoeihard op de paal en daarna kreeg Spanje een reeks goede kansen.

In het tweede deel van de verlenging was Xavi Hernandez dicht bij een treffer, maar Gianluigi Buffon ranselde het schot van de middenvelder van Barcelona via de paal uit zijn doel. Ook Jesus Navas en Javi Martinez kregen de bal er niet in.

In de penaltyreeks lieten beide landen zich opnieuw van hun beste kant zien. Twaalf strafschoppen op rij werden onberispelijk binnen geschoten. Leonardo Bonucci miste vervolgens echter, waardoor Navas het duel kon beslissen. De nieuwe aanwinst van Manchester City faalde niet.

Voor Italië is het toernooi ook nog niet over. De Azzurri spelen zondag tegen Uruguay om de derde plaats.