'Eisen aan winters spoor moeten strenger'

Marc (MPG)

Reizigersorganisatie De Maatschappij Voor Beter OV vindt dat staatssecretaris Mansveld de prestaties van het spoor in de afgelopen winter veel te gunstig beoordeelt. "Het reeds halveren van de treindienst op de drukste trajecten bij zeer geringe sneeuwval is onaanvaardbaar", aldus Voor Beter OV.

Volgens de reizigersclub moet daarom in de nieuwe vervoers- en beheerconcessies van NS en ProRail onverbiddelijk worden opgenomen dat treinen en infrastructuur bestand dienen te zijn tegen normale weersomstandigheden, ook in de winter.

Voor Beter OV is niet onder de indruk van de aankondiging van staatssecretaris Mansveld, dat de NS de komende winterdienst de treinen moet verlengen als de frequentie wordt verlaagd. "De NS heeft de afgelopen winters steeds laten zien, de logistiek niet onder de knie te hebben. De noodmaatregelen van de NS en ProRail hebben ook de afgelopen winter vaak erg slecht voor de reiziger uitgepakt. Reizigers werden in propvolle treinen vervoerd, of konden door plaatsgebrek zelfs niet eens mee. Daarnaast is het uitdunnen van de treindienst bij slechts een paar centimeter sneeuwval een betreurenswaardig zwaktebod."

"Van oudsher was het spoor tegen normaal winterweer bestand", zegt Voor Beter OV. "De aanschaf van verkeerde techniek, zoals niet-wintervaste wisselverwarmingen en treinen is een miskoop waarvan de gevolgen, bijna achteloos, op de reiziger worden afgewenteld."