Cel geëist voor opa die kleinkind uit stelen stuurt

Redactie

Als het aan justitie ligt gaat een 50-jarige Edenaar vijf maanden de cel in voor het uit stelen sturen van zijn 10-jarige kleindochter. Het Openbaar Ministerie in Utrecht verdenkt de opa naast medeplegen diefstal ook van het uitbuiten van zijn kleindochter en legt daarom mensenhandel ten laste. Verder wordt de man verdacht van witwassen.

De man nam in april zijn kleindochter mee naar de Albert Heijn in de Utrechtse plaats Leersum en gaf haar opdracht spullen in een geprepareerde tas te doen, zoals te zien is op camerabeelden. Vervolgens moest het meisje zonder te betalen de winkel uitlopen.

Volgens justitie is er niet eerder een uitspraak gedaan over het gedwongen plegen van winkeldiefstal. Omdat het meisje minderjarig is, hoeft er volgens het OM geen sprake te zijn van dwang of geweld, omdat de opa overwicht heeft op zijn kleinkind. Door problemen woont het meisje niet thuis, maar wordt ze door de opa en oma opgevangen.

Justitie vindt dat de man door het aanzetten tot diefstal 'inbreuk heeft gemaakt op haar fundamentele rechten zoals geestelijke integriteit en persoonlijke vrijheid.' Naast de celstraf van negen maanden, waarvan vier voorwaardelijk, eist justitie ook een contactverbod met het meisje tijdens zijn proeftijd van drie jaar.

Bij zijn aanhouding werd 11250 euro aan contant geld aangetroffen. De Edenaar verklaarde dat hij dat geld overhield aan de verkoop van zijn naaiatelier en kapperszaak. Justitie gelooft dit echter niet, omdat de man in 2011 verklaarde schulden te hebben overgehouden aan de verkoop van twee zaken.

De man schuift de diefstal af op zijn kleindochter en dat neemt justitie hem zeer kwalijk. De officier van justitie noemde de situatie van het meisje dinsdag 'schrijnend'. Naar verwachting doet de rechtbank over twee weken uitspraak.