Rickles krijgt oeuvreprijs Friars Club

Sanne (Syth86)

Don Rickles heeft maandagavond een prijs voor zijn gehele oeuvre gekregen van de New Yorkse Friars Club. De 87-jarige Amerikaanse komiek en acteur is na Douglas Fairbanks, Cary Grant, Frank Sinatra en Tom Cruise de vierde die de prestigieuze onderscheiding in ontvangst mocht nemen.

De Friars Club is een privéclub waarvan de leden voornamelijk bestaan uit stand-upcomedians en beroemdheden en is vooral bekend van de harde 'celebrity roasts', waarbij het geëerde lid een avond lang stevig te grazen wordt genomen.

Rickles heeft door de jaren heen in talloze komische films en tv-series gespeeld. Ook doet hij al jaren stemmenwerk voor tekenfilms. Zo is hij te horen als Mr. Potato Head in de Toy Story-trilogie.

Robert De Niro, die met Rickles acteerde in Casino uit 1995, gekscheerde dat Rickes allang dood was en dat de avond in het Waldorf Astoria eigenlijk een herdenkingsdienst was. "Don zou zo trots zijn geweest", grapte hij.

Stand-upcomedian Lewis Black vond dat Rickles een werkwoord moest worden voor de kunst van het subliem belachelijk maken. Ook Bob Newhart, Joan Rivers, Louis CK, Bob Saget en Bob Costas verschenen tijdens de avond op het podium. Daarnaast waren videoboodschappen te zien van onder anderen Jon Stewart, Jay Leno en Jerry Seinfeld.

Ook voormalig tennisster Andre Agassi was van de partij. Door comédienne Kathy Griffin werd hij er fijntjes aan herinnerd dat hij in de jaren negentig tijdens een show van Rickles om geen enkele grap lachte. "Dat klopt", antwoordde Agassi. "Ik was toen verslaafd aan crystal meth."

Rickels wist op zijn beurt aardig van zich af te bijten. "Zo veel sterren hier vanavond, maar geen grote", begon hij zijn dankwoord. Tegen zangeres Diana Krall zei hij dat haar man Elvis Costello de echte ster van het stel is. Volgens Rickles zat Black vol kwaadheid en haat zat en zou hij waarschijnlijk jong sterven. Om vervolgens over zichzelf te zeggen dat hij zelf nog maar nauwelijks op zijn benen kon staan om de prijs in ontvangst te nemen.


Don Rickles krijgt oeuvreprijs van Friars Club (Foto: Novum)