'Taliban blijft stil over vredesoverleg'

Redactie

De Verenigde Staten en Afghanistan hebben nog altijd niets gehoord van de Taliban over het begin van de vredesonderhandelingen. De twee landen zijn desalniettemin nog steeds bereid om te onderhandelen. Dat heeft de Amerikaanse gezant James Dobbins maandag gezegd. Ook de omstreden opening van het Taliban-kantoor in Qatar lijkt gesprekken niet in de weg te staan.

Volgens Dobbins hebben de Taliban een misrekening gemaakt toen vorige week het kantoor werd geopend. De vlag die op het dak van het kantoor wapperde en de naam die de Taliban gebruikten zijn dezelfde die gebruikt werden toen de Taliban in Afghanistan aan de macht waren. De autoriteiten in Qatar hebben er onder druk van de Afghaanse en Amerikaanse autoriteiten voor gezorgd dat de vlag en het bord met de naam werden weggehaald.

"Het was een combinatie van misverstanden en de Taliban wilden op propagandagebied een voorsprong hebben. Ze hebben hun hand overspeeld en als gevolg daarvan eerder terrein verloren dan gewonnen", zei Dobbins. Berichten dat de Taliban hebben ingestemd met het weghalen van de vlag en het naambord werden echter tegengesproken door een woordvoerder van Taliban. Volgens hem zijn de berichten verzonnen en missen ze elke grond. Karzai was woedend over de actie van de Taliban en zei dat er beloftes zijn gebroken.

Een gesprek tussen Karzai en Dobbins verliep volgens Dobbins 'redelijk positief'. "We hebben doorgenomen waar we staan op het gebied van verzoening. Feitelijk wachten we nu om te zien of de Taliban willen praten." Het kantoor van Karzai liet in een verklaring weten dat de president in het gesprek heeft benadrukt het vredesproces te willen doorzetten. Hij meent echter wel dat de Afghanen het voortouw moeten nemen.

Of de Taliban bereid zijn deel te nemen aan de vredesonderhandelingen is niet duidelijk. Er zijn volgens Dobbins echter wel signalen die daarop wijzen. "Of ze echter bereid zijn om deel te nemen op basis van de volgens ons eerder overeengekomen afspraken weten we niet. We moeten het afwachten."