ChristenUnie wil Fairphone voor Kamerleden

Redactie

De ChristenUnie wil dat Kamerleden in de toekomst een Fairphone krijgen. Momenteel bellen, sms'en en twitteren parlementariërs met reguliere smartphones, maar als het aan ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers ligt kunnen ze dit binnenkort doen met duurzame telefoons.

De Fairphone is een Nederlands initiatief. De telefoons worden gemaakt in een fabriek waar een speciaal opgericht fonds ervoor zorgt dat de werknemers een fatsoenlijk loon ontvangen. Ook de materialen in de telefoon zijn volgens de makers duurzaam.

Segers opperde zijn voorstel maandag tijdens een overleg over de eigen begroting van het parlement voor 2014. Ook de Partij voor de Dieren hamerde op groene initiatieven. Kamerlid Esther Ouwehand wil dat een 'coherente duurzaamheidsnota' wordt opgesteld, aan de hand waarvan de Tweede Kamer duurzamer kan functioneren. Zo moeten de restaurants in het Kamergebouw als het aan haar ligt meer biologisch voedsel serveren.

Twee jaar geleden werd het mineraalwater al in de ban gedaan. Op initiatief van CDA'er Gerdi Verburg is in het Kamergebouw alleen nog kraanwater te bestellen.

Ook op de reizen die Kamerleden maken is winst te boeken, vindt Ouwehand. Ze vindt het belachelijk dat parlementariërs alleen per trein mogen reizen als de trip korter dan vijfhonderd kilometer is. "Naar Berlijn en naar Londen hoef je heus niet te vliegen, dat kan ook met de trein."

Madeleine van Toorenburg (CDA) wil dat de parlementariërs minder vaak eerste klas vliegen. Bovendien vindt zij het absurd dat Kamerleden een vergoeding krijgen voor de buitenlandse reizen die ze maken.