Wrak Baltic Ace lekt olie in zee

Redactie

Het wrak van de Baltic Ace lekt olie in de Noordzee. Dat heeft de kustwacht geconstateerd tijdens een reguliere controle, meldt Rijkswaterstaat dinsdag. Rijkswaterstaat neemt maatregelen om het lek, dat vrijdag werd ontdekt, op te sporen en indien mogelijk te dichten.

De Baltic Ace, beladen met ruim veertienhonderd auto's, zonk begin december na een aanvaring met een containerschip. Dat gebeurde zo'n 65 kilometer van de Zeeuwse kust. Elf bemanningsleden kwamen om het leven.

Sinds de ontdekking van het lek houdt de kustwacht extra inspecties rond het wrak. Maandag zijn er monsters van de olie genomen. Door de harde wind en hoge golven was het afgelopen weekend niet mogelijk de olie op te ruimen. Inmiddels is door natuurlijke afbraak nog zo'n duizend liter zichtbare olie over. Rijkswaterstaat verwacht niet dat de olie de kust zal bereiken.

Rijkswaterstaat heeft een bergingsbedrijf in de hand genomen om het lek verder te onderzoeken en te dichten. Woensdag wordt hiermee begonnen. Er wordt al langer gesproken met de eigenaar over de maatregelen om het wrak te bergen.