Kordate Rowhani tempert verwachtingen Iraniërs

anoniem_22072019025900

Niet alleen duizenden aanhangers van de gematigde presidentskandidaat Hasan Rowhani, maar ook de Iraanse effectenbeurzen vieren voor de tweede dag op rij diens verrassende verkiezingswinst. Veel Iraniërs én investeerders hopen dat Rowhani zijn land uit het isolement zal weten te loodsen.

De nieuwe president probeerde zelf de verwachtingen wat te temperen. De ernstige economische problemen zijn niet 'in een ommezien' opgelost, waarschuwde hij. De kliek van geestelijken die in Iran de lakens uitdeelt laat het economisch beleid doorgaans aan de president over. Maar bij buitenlandse zaken, defensie en het omstreden atoomprogramma houden zij het laatste woord. Die beleidsterreinen hebben weer een grote weerslag op de economie: Teherans nucleaire programma is Iran op verlammende sancties komen te staan.

Rowhani treedt pas in augustus aan, maar sloeg zondag meteen al de hand aan de ploeg. Hij sprak met parlementsvoorzitter Ali Larijani over de torenhoge inflatie en werkloosheid. Ook overlegden de twee over kandidaten voor een ministerschap in het nieuwe kabinet. Het parlement, dat stevig in conservatieve handen is, moet Rowhani's ministersploeg goedkeuren alvorens het regeren kan beginnen.

De betrekkelijk hervormingsgezinde Rowhani behaalde tot ieders verrassing vrijdag al in de eerste verkiezingsronde een meerderheid van de stemmen. Hij was de enige gematigde kandidaat die toestemming had om mee te doen aan de presidentsverkiezingen. Net als zijn conservatieve rivalen is Rowhani uitdrukkelijk loyaal aan de man die het uiteindelijk voor het zeggen heeft in Iran, ayatollah Ali Khamenei. Toch lijkt met zijn zege de Groene Beweging, de oppositiepartij die de vorige verkiezingsrace niet leek te mogen winnen, alsnog de overwinning te hebben behaald.

Rowhani heeft aangekondigd dat hij op het wereldtoneel niet de ramkoers van de afzwaaiende president Mahmoud Ahmadinejad wil volgen. Hij kiest eerder de lijn van de gematigde oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani. Net als Rafsanjani zou de nieuwe president ernaar streven zich met het Westen te verzoenen, zonder echter Irans atoomprogramma op te geven.

"Ik ben nooit een extremist geweest", zei Rowhani nadat zaterdag zijn overwinning was uitgeroepen. "Ik steun een gematigde koers." Tienduizenden Iraniërs richtten ondertussen op straat een waar volksfeest aan, en scandeerden 'Lang leve Rowhani!'. Hun beloofde de nieuwe president 'een nieuwe kans (...) voor een ieder die democratie, overleg en vrije gedachtenwisseling oprecht eerbiedigt'.

"Goddank zijn redelijkheid en gematigdheid opnieuw over Iran opgegaan. Dit is de overwinning van de wijsheid, een triomf van de gematigdheid en een zege van het engagement op het extremisme."