Hockeyer Taekema tekent bij Schaerweijde

Boris (borisz)

De kogel is door de kerk, Taeke Taekema speelt na de zomer bij Schaerweijde. Het vertrek van het cornerkanon bij Amsterdam hing al even in de lucht en vrijdag bereikte hij overeenstemming met de Zeistse club over een tweejarig contract. Dit meldt Schaerweijde aan hockey.nl.

Taekema komt over van Amsterdam, waar hij sinds zijn overstap van Klein Zwitserland in 2005 de rood-witte clubkleuren verdedigde. Met de hoofdstedelingen greep de oud-international tweemaal de landstitel, in 2011 en 2012. Het afgelopen seizoen was zijn inbreng echter marginaal, mede vanwege aanhoudend blessureleed. Maar ook in de beslissende fase van de competitie werd door coach Taco van den Honert nauwelijks een beroep op hem gedaan, hoewel hij destijds wel weer fit was.

In 2012 kwam zijn interlandloopbaan al ten einde, na een geruchtmakende clash met bondscoach Paul van Ass. De keuzeheer wenste in de aanloop naar de Olympische Spelen van Londen geen gebruik meer van hem te maken omdat Taekema niet in het spelconcept zou passen.

In tegenstelling tot zijn maatje Teun de Nooijer keerde Taekema niet meer terug in de Oranje-selectie, waardoor de inmiddels 33-jarige verdediger bleef steken op 242 interlands. Hierin kwam hij tot 221 treffers. In 2004 greep hij met het Nederlands elftal net naast olympisch goud in Athene. In 2007 kroonden Taekema & co zich tot Europees kampioen, mede door zestien treffers van de cornerspecialist zelf.