'VS dwingen Joegoslaviėtribunaal tot vrijspraak'

Ser_Ciappelletto

Een Deense rechter van het Joegoslavië-tribunaal heeft donderdag een opzienbarende bekendmaking gedaan. Hij stelt dat het tribunaal door de VS en Israël sterk onder druk worden gezet om Servische en Kroatische beschuldigden vrij te spreken.

Frederik Harhoff heeft een brief van vijf pagina's verstuurd naar 56 prominenten, waaronder verschillende advocaten. De precieze inhoud is onbekend, maar de strekking is wel duidelijk. Harthoff bekritiseert verschillende gevallen van vrijspraak door het Joegoslavië-tribunaal, en trekt de motieven van de rechters in twijfel.

Hij schrijft: "De laatste gevallen van vrijspraak hebben bij mij een groot professioneel en moreel dilemma bij me losgemaakt, een dilemma dat ik nog nooit heb meegemaakt." Hij zegt dat recente ontwikkelingen 'zowel hem als andere collega's in de wandelgangen van het tribunaal diepe zorgen baren'.

Harhoff wijst vooral naar de Amerikaanse president van het tribunaal, Theodor Meron. Die zou de andere rechters onder druk zetten om de verdachten vrij te spreken. Ook de Nederlander Alfons Orie, die zetelt in één van de hoven van het tribunaal, zou onder Amerikaanse druk staan.

Meron zou dat doen op bevel van de Amerikaanse en de Israëlische regering. Harhoff schrijft: "Het lijkt erop dat het militaire establishment [in de VS en Israël] het idee heeft dat het tribunaal te dicht in de buurt kwam van hooggeplaatste militaire bevelhebbers." Door het precedent in het Joegoslavië-tribunaal zouden hooggeplaatste militairen ook schuldig kunnen worden bevonden aan oorlogsmisdaden van hun ondergeschikten, zelfs als hun eigen rol maar klein was.

Vooral de vrijspraak van de Kroatische generaals Ante Gotovina en Mladen Markac zijn volgens Harhoff verdacht. Zijn Italiaanse collega Fausto Pocar viel hem daarin al eerder bij. Pocar noemde de vrijspraak 'in strijd met alle vormen van rechtvaardigheid'.