Atleet Smith twee bronzen medailles rijker

Stefan (sportfreak)

Rutger Smith kan twee bronzen medailles op grote toernooien aan zijn prijzenkast toevoegen. De 31-jarige Groninger werd zowel op het EK 2006 als WK 2007 achter Andrei Mikhnevich vierde op het onderdeel kogelstoten maar schuift door de levenslange schorsing van de Wit-Rus op naar de derde plaats. Dat meldt de Nederlandse Atletiekunie donderdag.

Mikhnevich werd bij een hertest van dopingstalen van het WK 2005 betrapt op dopinggebruik. Donderdag werd bekend dat zijn resultaten door de internationale atletiekfederatie uit de geschiedenisboeken zijn geschrapt.

Smith had al vier plakken op grote toernooien in zijn bezit. Zo pakte hij in 2005 zowel EK- als WK-zilver bij het kogelstoten, veroverde hij in 2007 ook WK-brons bij het discuswerpen en leverde het EK van vorig jaar in Helsinki hem zilver bij het kogelstoten op.

Mogelijk krijgt Smith nog een medaille met terugwerkende kracht omgehangen. De Hongaarse discuswerper Zoltan Kovago werd vorig jaar in Helsinki derde voor Smith, maar werd later geschorst vanwege een positieve dopingtest. Het beroep dat Kovago aantekende, loopt nog.