Dijsselbloem bood NMBS geen excuses aan

Redactie

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ontkent dat namens hem of het kabinet excuses zijn aangeboden voor zijn uitlatingen over de handelwijze van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS bij het stopzetten van de Fyra. Volgens een woordvoerder van Dijsselbloem is dat onzin.

De minister zei vorige week dat de NMBS enorme druk op het Nederlandse kabinet had gezet door versneld te stoppen met de V250-treinstellen van de Italiaanse fabrikant AnsoldoBreda. Hij zei 'not amused' te zijn.

Het ministerie van Infrastructuur was echter toen al op de hoogte. Dat daarom later een excuusmail zou zijn gestuurd, klopt niet volgens de woordvoerder. "De minister heeft niets om verontschuldigingen voor aan te bieden en heeft dat dus ook niet gedaan", aldus de zegsvrouw.

De ministeries van Infrastructuur en Financiën bevestigen wel het beeld dat topman Marc Descheemaecker van NMBS woensdagochtend in de Vlaamse krant De Morgen schetst. Toen België aankondigde te stoppen met de Italiaanse V250-treinstellen was dat bij Mansveld al drie dagen bekend. Dijsselbloem werd echter pas een dag van tevoren bijgepraat. Beide ministeries willen niet ingaan op de vraag of dat de normale gang van zaken is.

De NMBS maakte twee weken geleden bekend te stoppen met de Fyra. Enkele dagen later werd in Nederland hetzelfde besluit genomen. Mansveld heeft maandag bij Descheemaecker aangedrongen op een snelle oplossing voor de reiziger.