[RG] Ferrer moeiteloos naar eerste grandslamfinale

Boris (borisz)

Frankrijk moet nog minimaal een jaar wachten op een Franse winnaar van Roland Garros. David Ferrer won vrijdag in de halve finale eenvoudig van Jo-Wilfried Tsonga: 6-1, 7-6 (3) en 6-2. Voor Ferrer wordt de eindstrijd zondag zijn eerste grandslamfinale. Hij treft daarin zevenvoudig Roland Garros-winnaar Rafael Nadal.

De 31-jarige Ferrer ontdekte dat zijn tegenstander bij lange na niet het niveau haalde dat hij in de kwartfinale tegen Roger Federer aan de dag legde. Daar maakte de man uit Valencia dankbaar gebruik van en hij won de eerste vijf games voordat Tsonga ook op het scorebord kwam.

In de tweede set speelde Tsonga beter. De Fransman nam een break voorsprong, maar was te wisselvallig en de rotsvaste Ferrer profiteerde. Hij ging van 3-1 achter naar een 4-3 voorsprong, maar het lukte hem niet om zijn tweede break te bestendigen. Uiteindelijk was hij in de tiebreak veel te sterk voor Tsonga.

Het Franse publiek kreeg in het derde bedrijf al snel door dat Tsonga niet de opvolger van Yannick Noah werd, die in 1983 de laatste Franse winnaar was in het Bois de Boulogne. In de derde game brak Ferrer de opslag van Tsonga voor de vijfde keer en was de wedstrijd zo goed als gespeeld. De Fransman serveerde bij 5-2 achter om in de wedstrijd te blijven en ook dat lukte niet.

Nummer vijf van de wereld Ferrer speelde in zijn loopbaan 23 keer tegen de twee plaatsen hoger gerangschikte Nadal. Slechts vier keer won hij van de koning van het gravel en slechts een keer, in 2004, lukte dat op het gemalen baksteen.

De laatste overwinning van Ferrer dateert bovendien van de Australian Open in 2011. Zeven keer stonden de twee Spanjaarden tegenover elkaar in een finale en alle keren won Nadal.