Rechter: vaker enkelband overwegen na experiment

Redactie

Een rechter die deze week bij wijze van proef een enkelband droeg, zegt het middel vaker te willen overwegen als alternatief voor voorlopige hechtenis. "Zo'n enkelband heeft een flinke impact", laat rechter-commissaris Martijn Harms van de rechtbank in Den Haag vrijdag weten in een verklaring.

Harms en een collega droegen sinds maandag een enkelband. Van 19.00 uur tot 07.00 uur moesten ze thuisblijven. Harms mocht bovendien niet in een straal van vijf kilometer van het stadscentrum van Leiden komen. Overdag mochten de twee, net als veroordeelden bij wie de voorlopige hechtenis wordt vervangen door een enkelband, wel naar hun werk.

De twee rechters droegen de enkelbanden op verzoek van de reclassering. "Over het gebruik van de enkelband was bij mij veel onbekend", zegt Harms. "Kan je met zo'n band douchen, wat is er allemaal voor nodig, hoe snel kan iemand een enkelband om hebben? Als je het een keer van nabij hebt meegemaakt, zijn die vragen weg."

Harms ziet de enkelband als goed alternatief voor voorlopige hechtenis voor bijvoorbeeld mensen die verdacht worden van uitgaansgeweld. Zo iemand kan worden opgesloten in afwachting van een proces, maar als een verdachte een baan heeft raakt hij die waarschijnlijk kwijt. "Nu leggen we in een dergelijk geval bijvoorbeeld een straatverbod op. Maar het is voor de politie onmogelijk om voortdurend in de gaten te houden of dat verbod niet overtreden wordt", aldus Harms.

Harms vindt de enkelband niet te soft in vergelijking met detentie. "Het is minder erg dan in de gevangenis zitten, maar het beperkt je leven wel", zegt de rechter. "Ik wilde 's avonds de planten water geven in de tuin: mag niet. Mijn fiets stond nog buiten: kon ik niet in de schuur zetten. Naar de sportclub: nee dus. Een dvd terugbrengen naar de videotheek in het centrum: niet toegestaan. Ik merkte dat ik geïrriteerd raakte."

De enkelband is volgens Harms een goede manier om per geval te bekijken hoe iemand moet worden behandeld in afwachting van zijn of haar proces. "De belangrijkste ervaring is dat een enkelband ons kan helpen bij het leveren van maatwerk bij het schorsen van de voorlopige hechtenis van een verdachte. In het belang van slachtoffers, maatschappij en verdachten."

De enkelband was de laatste tijd volop in het nieuws. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) stelde onlangs voor om mensen die veroordeeld zijn tot een celstraf hun straf thuis uit te laten zitten met een enkelband. Teeven zei op deze manier kosten te willen besparen. De bewindsman trok het plan donderdag in na hevige kritiek uit de Tweede Kamer.

Over het plan van Teeven heeft Harms zich vrijdag niet uitgelaten. De rechter had het puur over het gebruik van de enkelband voor verdachten die nog moeten worden berecht, niet als alternatief voor een celstraf voor veroordeelden.