'België en Nederland praten maandag over Fyra'

Redactie

België en Nederland praten maandag over hoe het verder moet met de Fyra. Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) overlegt dan met de Belgische minister Jean-Pascal Labille. Dat schrijven Belgische media donderdag.

Een woordvoerder van Mansveld wilde de berichten niet bevestigen. "Ik heb het ook vernomen in de media, maar wij doen geen uitspraken over de agenda van bewindspersonen als het gaat om niet-openbare aangelegenheden."

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS liet vrijdag weten te stoppen met de Fyra. Maandag volgde de NS. Mansveld noemde het eerder verstandig dat de NS wil stoppen met de hogesnelheidstrein. Het definitieve besluit om te stoppen met de Fyra moet door het kabinet worden genomen, omdat het ministerie van Financiën de enige aandeelhouder van de NS is.

De Italiaanse Fyra-bouwer AnsaldoBreda houdt vol dat de problemen die Nederland en België hadden met hogesnelheidstrein te wijten zijn aan de sneeuw. De NS en NMBS hebben nagelaten de juiste maatregelen te treffen, zei topman Maurizio Manfellotto donderdag op een persconferentie.