Omzet Europese voetbalclubs groeit fors

MarcusViridis

De omzet van voetbalclubs in de hoogste Europese divisies is in het seizoen 2011-2012 gestegen. De inkomsten van de Europese voetbalmarkt bedroegen 19,4 miljard euro, een stijging van bijna elf procent in vergelijking met het seizoen ervoor. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van accountantsbureau Deloitte.

De Premier League noteerde vorig seizoen met 2,9 miljard euro de hoogste omzet van alle competities. De handel van de Engelse topcompetitie groeide daarmee liefst zestien procent in vergelijking met het seizoen 2010-2011. Ook over het onlangs afgesloten seizoen nemen de inkomsten van de Premier League toe, zo verwacht Deloitte. Het afsluiten van nieuwe contracten voor tv-rechten is daar de belangrijkste oorzaak van.

De competities in Duitsland en Spanje behaalden na Engeland de hoogste omzet, met respectievelijk 1,8 en 1,6 miljard euro. De Franse competitie eindigde met een omzet van 1,4 miljard euro, een toename van bijna tien procent. Die stijging komt overigens vooral voor rekening van het kapitaalkrachtige Paris Saint-Germain. De omzet van de Parijse club nam met 120 procent toe. De Nederlandse Eredivisie eindigde met een omzet van 424 miljoen euro op de achtste plaats.