Xtc vijftig procent sterker geworden

Redactie

Een xtc-pil bevatte vorig jaar meer dan 120 milligram van de de werkzame stof MDMA, terwijl dat enkele jaren terug nog gemiddeld tachtig milligram was. Over de risico's van xtc-gebruik wordt dan ook veel te lichtzinnig gesproken, stelt het Trimbos-instituut donderdag.

Het drugskenniscentrum maakt zich hier grote zorgen over en benadrukt dat er geen veilige xtc bestaat. Gebruikers wordt geadviseerd extra alert te zijn. Ten onrechte wekken de media en gebruikers soms de suggestie dat de 'partydrug' onschuldig zou zijn.

Hoewel verslaving bijna niet voorkomt, leidt langdurig en intensief gebruik van xtc mogelijk tot hersenschade en schade aan de lever en nieren. Veilig gebruik van xtc is daarmee onmogelijk, ook niet als de ecstasy vooraf wordt getest. Jaarlijks sterven enkele mensen in Nederland als direct gevolg van gebruik van xtc.

Het Trimbos-instituut en instellingen voor verslavingszorg en preventie waarschuwen al geruime tijd voor steeds hoger gedoseerde xtc-tabletten. Het gebruik daarvan is extra riskant en verhoogt de kans op overdosering, waardoor oververhitting, acute psychotische verschijnselen, hartritmestoornissen en leverfalen kunnen optreden.

Afgelopen weekend overleed een 17-jarige meisje in Tilburg, mogelijk aan de gevolgen van xtc-gebruik.