Tien maanden cel voor nepglazenwasser

Redactie

Een 38-jarige Hagenaar die zich voordeed als glazenwasser moet tien maanden de cel in voor oplichting. De rechtbank in Den Haag bepaalde donderdag ook dat hij moet worden opgenomen om zijn verslaving en psychiatrische stoornis te laten behandelen.

De man belde aan bij een willekeurig huisadres en vertelde dat hij geld kwam halen voor het lappen van de ramen. Hij deed zich daarbij voor als glazenwasser of een familielid. Ramen lappen deed hij echter nooit.

Als hij met een biljet van twintig of vijftig werd betaald, zei hij dit elders te moeten wisselen, waarna hij wegbleef. In bijna twee jaar heeft hij zo zeker 21 keer iemand opgelicht, aldus de rechtbank. Tijdens de zitting vertelde de man, die meerdere keren is aangehouden voor zijn babbeltrucpraktijken, spijt te hebben.

Hij heeft bekend in Den Haag, Delft, Rijswijk en Voorburg actief te zijn geweest. Zeventien benadeelden hebben om een schadevergoeding gevraagd, voor in totaal ruim vierhonderd euro. Hij wil meerdere gedupeerden hun geld teruggeven.

De politie heeft een aantal keer gewaarschuwd voor de oplichtingspraktijken van de man. De nepglazenwasser viel op door een onverzorgd uiterlijk en een slecht gebit.

De man kreeg ook zes maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd. Het Openbaar Ministerie had twee jaar gevangenisstraf geëist.