Froome grijpt macht in Dauphiné

Niels (DerMeister)

Christopher Froome heeft zijn goede vorm donderdag onderstreept. De Brit van Sky won de vijfde etappe in het Critérium du Dauphiné door bergop Alberto Contador (Saxo Bank) uit het wiel te sprinten. De twee haalden de ontsnapte Matthew Busche (Radioshack) vlak voor de finish bij. De Amerikaan werd derde.

Door zijn zege is Froome ook de nieuwe geletruidrager in de Franse rittenkoers. Hij heeft een voorsprong van 52 seconden op ploeggenoot Richie Porte. Rohan Dennis (Garmin-Sharp), die door Froome uit het geel werd verdrongen, staat op 54 tellen derde.

De ontsnapping van de dag had met Blanco-renner Tom-Jelte Slagter Nederlandse inbreng. Op de slotklim naar Valmorel, een beklimming van de buitencategorie, bleven de Belg Tim Wellens (Lotto-Belisol) en Daniel Teklehaymanot uit Ethiopië (Orica-Greenedge) samen over.

Wellens reed de Afrikaan uit het wiel, maar had niets meer over toen oud-vluchtmakker Busche vanuit de achtergrond op kwam zetten. Uit de favorietengroep sprongen Froome en Contador weg en de twee overmeesterden Busche vlak voor de streep.