'Regering VS verzamelt telefoongegevens'

Redactie

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA verzamelt de telefoongegevens van miljoenen klanten van het Amerikaanse telefoonbedrijf Verizon. Dat heeft de Britse krant The Guardian gemeld op basis van een gerechtelijk bevel waar de krant de hand op heeft weten te leggen. Een bron bij het Witte Huis wilde het bericht van The Guardian niet bevestigen, maar zei slechts dat de telefoongegevens 'een belangrijk hulpmiddel zijn bij het beschermen van het land tegen terreurdreigingen'.

Het gerechtelijk bevel verplicht Verizon om op dagelijkse basis informatie aan de NSA te sturen over alle telefoongesprekken die via de systemen van Verizon worden gevoerd, zowel in de Verenigde Staten als in het buitenland. Het gaat om metagegevens zoals de telefoonnummers van de twee partijen die het gesprek voeren, locatiegegevens, tijdstip en duur van het gesprek en unieke identificatiegegevens. De inhoud van het gesprek wordt niet doorgegeven aan de NSA.

In april werd het gerechtelijk bevel van kracht. Tot 19 juli moet Verizon de gegevens blijven verstrekken aan de NSA. Of dit bevel op zichzelf staat of deel uitmaakt van een reeks bevelen is niet duidelijk. Ook is niet bekend of alleen Verizon opdracht heeft gekregen om gegevens te verstrekken of dat ook andere telefoonmaatschappijen dergelijke informatie moeten leveren. Het Witte Huis en de NSA wilden niet reageren op de kwestie.

Volgens The Guardian laat het document voor het eerst zien dat de regering van de Amerikaanse president Barack Obama de gegevens van miljoenen burgers verzamelt, zonder dat ze verdacht worden van een misdaad. Het lijkt er dan ook op dat de regering-Obama het beleid van de regering van president George Bush doorzet. Toen hij aan het roer van de VS werden op grote schaal telefoongegevens opgevraagd. Er ontstond grote ophef toen dit uitlekte.