Strafrechtpleiters: twee advocaten bij zware zaken

Redactie

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) wil dat voortaan twee advocaten een verdachte bijstaan als het om ernstige strafzaken gaat. Dat laat advocaat en secretaris van de NVSA Geertjan van Oosten donderdag weten.

Sommige zaken zijn volgens Van Oosten te complex en omvangrijk voor één advocaat. "Zaken waarbij bijvoorbeeld telefoontaps zijn gebruikt die moeten worden afgeluisterd, zijn prima uit te besteden aan een kantoorgenoot", aldus Van Oosten.

Ook het feit dat 'aan de andere kant' ook veel mensen staan speelt een rol volgens de raadsman. Het Openbaar Ministerie werkt vaker met twee officieren van justitie. Dat zou meer in balans moeten zijn, vindt de vereniging.

Nu wordt standaard één advocaat per verdachte ingezet. Wanneer advocaten met z'n tweeën op een zaak willen zitten, moet daarvoor een verzoek worden ingediend bij de Raad voor de Rechtsbijstand, die bepaalt of daar toestemming voor wordt gegeven.

De raad laat in een reactie weten dat nu vanwege 'ambtshalve toevoeging' een tweede advocaat ingezet kan worden. Een rechter beslist daar dan over en een deel van die kosten worden door de overheid betaald. Op welke grond nu slechts één advocaat standaard mogelijk is, kon de zegsvrouw van de raad niet direct zeggen. Een wijziging zou in de wet moeten worden vastgelegd aldus de zegsvrouw.

De NVSA steunt met het plan een eerder voorstel van advocaat Geert-Jan Knoops. Die riep in onder meer de zaak van voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen al de hulp van een collega in om gezamenlijk de verdediging te voeren.