VVD houdt vast aan bezuinigingen gevangenissen

Redactie

De VVD is bereid om te kijken naar alternatieve plannen voor de bezuinigingen op gevangenissen, maar die mogen geen gat in de begroting schieten. Dat zei Kamerlid Ard van der Steur (VVD) donderdag tijdens het debat over de plannen van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Van der Steur zei dat hij er een 'groot voorstander' van is om de plannen te wijzigen, als dat leidt tot bezuinigingen die op groot draagvlak binnen de sector kunnen rekenen. "Het ligt voor de hand om serieus naar die plannen te kijken." Maar die aanpassingen moeten wel plaatsvinden binnen het 'kader van het regeerakkoord', benadrukte hij. "Dat kader is er natuurlijk wel."

Teeven wil 340 miljoen bezuinigen, onder meer door gevangenissen te sluiten en meer gebruik te maken van elektronische detentie. Daartegen bestaat veel verzet, maar Van der Steur noemde het een 'op zichzelf helder plan' dat goed is doorgerekend. Dat er nu alternatieve plannen liggen waarbij ook fors wordt bezuinigd, is niet los te denken van Teevens plan. "Ik snap de strategische keuze van de staatssecretaris."

De oppositiepartijen maakten tijdens het debat zoals verwacht gehakt van de plannen. Die maken Nederland onveiliger, waarschuwde Nine Kooiman (SP). Zij omschreef Teeven als een 'hele slechte boekhouder' die 'lukraak' gevangenissen sluit. "Dit is visieloos bezuinigen." PVV'er Lilian Helder sprak van een 'afbraakplan' en kondigde aan voorlopig niet akkoord te gaan met de sluiting van ook maar een inrichting.

Teeven komt later op de dag aan het woord. Hij kondigde eerder ook al aan dat hij bereid is om naar alternatieve plannen te kijken.