Inflatie gestegen naar 2,8 procent

Redactie

De inflatie is in mei gestegen ten opzichte van een maand eerder. De geldontwaarding kwam op jaarbasis uit op 2,8 procent, vergeleken met 2,6 procent in april. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend. De hogere stijging van de consumentenprijzen was vooral te wijten aan duurdere benzine.

De brandstofprijs lag in vorige maand weliswaar 1,9 procent lager dan een jaar eerder, maar in april was de prijsdaling op jaarbasis nog 3,7 procent. Ook voeding en vakanties naar het buitenland hadden in mei een opwaarts effect op de inflatie. De prijzen van verse groenten en vers fruit lagen door het koude voorjaar een stuk hoger dan een jaar eerder. De kosten van mobiele telefonie en internet verminderden daarentegen de stijging van de consumentenprijzen.

De inflatie in Nederland volgens de Europese meetmethode HCIP bedroeg in mei 3,1 procent, vergeleken met 2,8 procent in april. De geldontwaarding in de eurozone steeg afgelopen maand naar 1,4 procent. Het verschil met de Nederlandse inflatie nu 1,4 procent, het grootste verschil sinds juli 2002. Nederland behoort sinds de btw-verhoging op 1 oktober 2012 tot de eurolanden met de hoogste inflatie, zo meldde Eurostat in maart.