ANWB peilt mening over windmolens voor kust

Redactie

De stem van toeristen en recreanten moet meewegen bij de kabinetsplannen om windmolens dichter bij de kust te plaatsen. Dat vindt de ANWB, die op zijn site een peiling heeft geopend.

Het kabinet wil windmolens minder dan 23 kilometer uit de kust plaatsen. De windmolenparken voor de kust van Egmond aan Zee (vijftien kilometer voor de kust) en de kust van IJmuiden (23 kilometer) zijn vanaf het strand al goed te zien en de ANWB vreest dat het uitzicht wordt verpest als grotere windmolens nog dichter bij de kust worden geplaatst.

De windmolens in IJmuiden zijn inclusief rotorblad 99 meter hoog, die in Egmond aan Zee 115 meter. De nieuwste generatie windmolens haalt al snel 130 tot 150 meter, waarschuwt de toeristenbond. "Daarmee zijn ze ook op grote afstand duidelijk zichtbaar. Plaatsing dichter bij de kust zal de impact vele malen groter maken."

Jaarlijks trekken miljoenen recreanten uit binnen- en buitenland naar de Nederlandse kust om er te ontspannen. Daarom zou het logisch zijn dat ook hun stem wordt gehoord. De vrijetijdssector moet volgens de ANWB ook bij de discussie worden betrokken. "Alleen al aan de Noordzeekust wordt jaarlijks meer dan 350 miljoen euro uitgegeven." De bond benadrukt een voorstander te zijn van duurzame energie, maar wil graag weten wat zijn leden van windmolenparken voor de kust vinden. De reacties van de leden worden aangeboden aan de verantwoordelijke ministers.