Waterstand Duitsland blijft kritiek

Redactie

De hoge waterstand blijft in delen van Duitsland kritiek. Duizenden mensen hebben woensdag hun woningen moeten verlaten. In Brandenburg, Saksen-Anhalt en Beieren is het water op sommige plaatsen weer aan het zakken, maar blijft gevaar voor overstromingen bestaan, meldt het persbureau dpa. Vooral in Nedersaksen moet in plaatsen aan de Elbe het ergste nog komen: in het weekeinde wordt een sterke stijging van de waterstand verwacht, maar omdat de waterstanden in de Elbe moeilijk te voorspellen zijn, moeten de bewoners op het ergste voorbereid zijn.

Een woordvoerder van het crisiscentrum van het ministerie van binnenlande zaken van Brandenburg zei tegen dpa dat het water in de Elbe, Oder/Neisse en Spree binnenkort het hoogste punt zal bereiken, maar nog ongeveer anderhalve week voor gevaar zal zorgen. Het water zal niet snel weer zakken en vermoedelijk nog een dag of tien op de dijken drukken.

Bij Bitterfeld in Saksen-Anhalt dreigde een meer buiten de oevers te treden. Om de druk op de dammen te verminderen hebben hebben de autoriteiten een dijk opzettelijk doorbroken, maar het gevaar is nog niet geweken.

Ook in Halle worden in verband met het toenemende gevaar van dambreuken voorbereidingen getroffen voor een mogelijke evacuatie. In het ergste geval zouden dertigduizend mensen hun huizen moeten verlaten. Delen van het oude stadscentrum zijn al ondergelopen. Twaalf verzorgingshuizen moesten worden ontruimd, liet het stadsbestuur weten.

In Nedersaksen wordt tot het weekeinde een stijging van het water in de Elbe verwacht. In Lüchow-Dannenberg is dag en nacht dijkbewaking ingesteld.

In Beieren daalt het peil in de Donau, maar wordt gevreesd dat doorweekte dijken het kunnen begeven. In Straubing en Deggendorf werd dag en nacht gewerkt om dijken te stabiliseren.

In Saksen wordt wordt met spanning gekeken naar Tsjechië, van waar water in de Elbe stroomt. Bij Dresden wordt donderdagmiddag de hoogste stand verwacht, waarbij het hoogste punt van 2002 waarschijnlijk niet zal worden bereikt. In Pirna, Meissen en Riesa bereikt het water in het weekeinde pas zijn hoogste punt.