FOK!filmtips van de dag: Departures (Okuribito)

Sanne (Syth86)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Na het einde van de Koude Oorlog weten de veteranen die experts zijn in wapens en strategie zich te verkopen aan de hoogste bieders, zoals de huurlingen in het oude Japan, de Ronin. Sam is een voormalig CIA-agent die de handen ineen slaat met de ex KGB-agent Vincent, de computer-expert Gregor, de nerveuze wapenexpert Spence en de chauffeur Larry. Ze worden ingehuurd om een koffer te stelen voor deze aan de Russen wordt verkocht. Niemand weet wat er in de koffer zit, maar het is belangrijk genoeg om mensenlevens op het spel te zetten. Ronin is te zien om 20.30 uur op Veronica.

Met de USS Enterprise, het meest geavanceerde ruimteschip dat ooit gebouwd is, moeten de rekruten van Starfleet optreden tegen een hels heerschap dat de mensheid bedreigt. Het lot van de Melkweg ligt in handen van twee rivalen. De één, James Kirk, is een wildebras met een strafblad uit het platteland van Iowa. De ander, Spock, is opgegroeid in een samenleving die logica vooropstelt en elke emotie afkeurt. Temperament botst met kalme logica, maar samen staan ze sterk. En zo leiden ze hun bemanning door ongekende gevaren, waarbij ze gaan naar waar niemand zich ooit gewaagd heeft.

J.J. Abrams, het brein achter de hitserie Lost, blies met deze prequel de langlopende scifi-serie nieuw leven in. Hij vroeg Leonard Nimoy, die in de originele serie en films Spock speelde, voor een bijrol. Star Trek (2009) is om 20.30 uur te zien op RTL5.

Truman Burbank is een gewone man die woont in een heel gewoon dorpje. Hij is opgeleid voor verzekeringsbeambte en leidt een heel gewoon leven met een gewone vrouw, een gewone vriend en in een gewone buurt. Maar Truman is niet gelukkig met zijn gewoner dan gewone leventje en wil wat van de wereld zien. Truman is eigenlijk een ongewenst kindje van een vader wie tv-producer is. Zijn vader heeft The Truman Show in elkaar gezet, een live show over het echte leven. Zo komt het dat iedereen om Truman heen eigenlijk een rol speelt in deze documentaire. Wat kan hij hier nou eens aan gaan doen? Te zien om 23.10 op Één.

Daigo Kobayashi is een getalenteerde cellist wiens orkest plotseling wordt ontbonden. Wegens geldgebrek besluit hij met zijn verloofde terug te keren naar zijn geboortedorp, waar hij door een typefout werk vind bij een begrafenisondernemer. In Japan wordt er gewoonlijk neergekeken op uitvaartverzorgers en zijn omgeving reageert dan ook weinig enthousiast op zijn nieuwe loopbaan. Desondanks raakt Daigo steeds meer bedreven in de officiële rituelen en steeds meer gesteld op zijn werk als portier tussen leven en dood.

Dit Japanse drama, Departures (Okuribito), werd zeer goed ontvangen op filmfestivals over de hele wereld en won daarnaast ook de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Te zien om 23.30 uur op Nederland 2.

What Lies Beneath, Les Barons, The Condemned, G.I. Joe: The Rise of Cobra, Harley Davidson and the Marlboro Man, Star Trek: The Final Frontier en Point Break zijn vanavond ook op de televisie te zien.