Alberda stapt in bij atletiekunie

Peterselieman

Joop Alberda is benoemd tot technisch directeur van de Nederlandse atletiekunie (KNAU). Hij vervangt Peter Verlooy, die voor een langere periode uitgeschakeld is na een nieroperatie. Alberda gaat de technische staf op interim-basis aansturen en zijn blik werpen op de huidige topsportprogramma's, meldt de KNAU dinsdag.

De 61-jarige sportbestuurder, die naam maakte als volleybalcoach, stapt in omdat hij vindt dat 'atletiek een grote plaats in de Nederlandse sportwereld verdient'. "Coaches en topatleten verdienen een professionele omgeving die hen in staat stelt te presteren." Alberda is volgens technisch directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks een 'ervaren en creatieve man die de topatletiek in Nederland een flinke stap vooruit kan laten maken'.

Begin dit jaar was Alberda adviseur bij de roeibond. Hij zette na de teleurstellend verlopen Olympische Spelen van vorig jaar in Londen een nieuw topsportsysteem op. Dat leidde opvallend snel tot succes. Afgelopen weekeinde veroverde de Nederlandse roeiequipe op het EK in Sevilla zeven medailles.

Tussen 1992 en 1996 was Alberda bondscoach bij de volleybalmannen. Hij stopte na het behalen van olympisch goud. Vervolgens was hij onder meer technisch directeur van NOC*NSF, rechterhand van Guus Hiddink bij de Russische voetbalbond en algemeen manager van wielerploeg Cervélo.