Tea Party-figuur Bachmann stopt ermee

anoniem_22072019025900

Het Amerikaanse Republikeinse Congreslid Michele Bachmann stopt ermee. Bachmann, die ook een gooi deed naar de Republikeinse presidentskandidatuur in 2012, maakte woensdag bekend zich in 2014 niet herkiesbaar te zullen stellen voor het Huis van Afgevaardigden.

De 57-jarige Bachmann werd in 2006 gekozen als Congreslid in een district in Minnesota en groeide al snel uit tot een favoriet van de ultraconservatieve Tea Party. Haar felle kritiek op president Barack Obama en zijn regering maakte haar populair bij zeer conservatieve Amerikanen, maar zorgde anderzijds ook voor opschudding. Zo zei ze in 2008 dat Obama er 'anti-Amerikaanse denkbeelden op nahoudt'. In 2012 suggereerde ze dat Huma Abedin, een naaste medewerker van minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, banden had met de Egyptische Moslimbroederschap en probeerde te infiltreren in de Amerikaanse regering.

In een video op haar website zegt Bachmann dat ze niet de handdoek in de ring gooit omdat ze zich zorgen maakt niet herkozen te worden. In 2012 wist ze maar net haar zetel te behouden. De geruchten die rondzingen over financiële onregelmatigheden in haar mislukte presidentscampagne hebben ook niets te maken met haar beslissing, aldus Bachmann. Een voormalig medewerker van Bachmann diende in januari een klacht in bij de kiescommissie. Volgens de medewerker heeft Bachmann ongeoorloofde betalingen gedaan aan een politicus uit Iowa die ook werkzaam was voor haar campagne.

Bachmann sluit niet uit dat ze ooit terugkeert in de Amerikaanse politiek. "Er is geen enkele mogelijkheid of kans in de toekomst - politiek of anderzijds - die ik niet serieus zal overwegen als ik kan helpen dit prachtige land te redden en te beschermen."