Kamer bezorgd over 'ethische hackers'

anoniem_22072019025900

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de bescherming van ethische hackers: goedwillende computerexperts die zwakheden in de computersystemen van bedrijven blootleggen. Dat bleek woensdag tijdens een debat met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over cyber security.

De minister vaardigde begin dit jaar een richtlijn uit over 'ehtisch hacken', bedoeld om de relaties tussen bedrijven en goedwillende hackers te verbeteren. Uitgangspunt is dat bedrijven geen aangifte doen als de hackers verantwoord te werk gaan: zo moeten ze geen onnodige schade aanrichten en geen ruchtbaarheid geven aan de problemen tot ze zijn verholpen.

De richtlijn is echter niet bindend en het staat bedrijven nog steeds vrij om aangifte te doen. Ook kan het OM overgaan tot vervolging als het vermoeden bestaat van strafbare feiten.

De Kamer vreest echter dat ethische hackers in bepaalde situaties alsnog worden vervolgd, bijvoorbeeld wanneer ze bij bedrijven geen gehoor vinden wanneer ze een lek hebben blootgelegd. Ook in dat soort gevallen zouden hackers niet moeten worden vervolgd, zei Klaas Dijkhoff (VVD). Ook Astrid Oosenbrug (PvdA) toonde zich niet gerust, net als Sharon Gesthuizen (SP).

Opstelten wees erop dat het OM zelf besluit om wel of niet tot vervolging over te gaan. Niettemin zegde hij toe om de zorgen van de Kamer over te brengen aan het OM.