Beroep Pussy Riot verworpen

anoniem_22072019025900

De hoogste rechtbank in Moskou heeft woensdag het beroep afgewezen dat de leden van de vrouwenpunkband Pussy Riot tegen hun veroordeling hadden ingediend. De Pussy Riot-leden werden vorig jaar tot twee jaar strafkamp veroordeeld omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore hadden gebracht.

De veroordeling betrof formeel 'door religieuze haat gemotiveerd vandalisme'. Voorzittend rechter Olga Jegorova oordeelde woensdag dat de vrouwen terecht om die reden tot twee jaar werkkamp zijn veroordeeld.

De advocaat van de Pussy Riot-leden, Irina Chroenova, zei dat ze namens haar cliënten nu in beroep gaat bij het Russische Hooggerechtshof.

Naast Maria Alechina en Nadezjda Tolokonnikova werd in eerste instantie ook Jekaterina Samoetsevitsj tot twee jaar strafkamp veroordeeld. Samoetsevitsj kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke straf en haar bleef dus het strafkamp bespaard. Een verzoek om vervroegde vrijlating van Tolokonnikova werd vorige maand afgewezen. Met Alechina's verzoek om vervroegde vrijlating gebeurde hetzelfde vorige week donderdag.

Alechina is sinds vorige week woensdag in hongerstaking. Zij heeft eerder deze week haar beklag gedaan over de vervolging waaraan zij in het strafkamp zegt te worden blootgesteld. De gevangenisautoriteiten stellen volgens haar alles in het werk om haar medegevangenen tegen haar op te zetten. Eerder zat Alechina vijf maanden in eenzame opsluiting nadat zij zich erover had beklaagd dat zij door de gevangenisautoriteiten met opzet bij geharde misdadigers was gezet om haar te intimideren.