Rusland boos over Syrië-resolutie

anoniem_22072019025900

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov heeft woensdag scherpe kritiek geleverd op een ontwerpresolutie over Syrië die aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties wordt voorgelegd. In de resolutie worden het gebruik van zware wapens tegen burgers en andere schendingen door het Syrische regime veroordeeld, maar Rusland spreekt van een bevooroordeeld document dat vrede in de weg staat.

In de resolutie, ingediend door Qatar, Turkije en de Verenigde Staten, wordt aangedrongen op een onderzoek naar mensenrechtenschendingen in het Syrische stadje Qusair, begaan door Syrische militairen en strijders van Hezbollah, en wordt opgeroepen tot meer hulp aan en betere bescherming van burgers.

Chef van de Mensenrechtenraad Navi Pillay zei dat de Syrische burgeroorlog 'uit de hand loopt' en dat er wat betreft de bescherming van burgers van een mislukking gesproken kan worden.

Lavrov zei hoogstelijk verbaasd te zijn dat de VS een van de indieners van het document zijn. De VS hebben beloofd samen met Rusland een vredesconferentie op poten te zetten waarop beide strijdende partijen in Syrië over vrede kunnen onderhandelen. De ontwerpresolutie brengt deze conferentie nu in gevaar, aldus de Russische minister.