Slagader grensrechter was normaal

anoniem_22072019025900

De nekslagader waardoor grensrechter Richard Nieuwenhuizen hoogstwaarschijnlijk om het leven kwam is niet spontaan gescheurd. Ook leed hij niet aan de zeldzame genetische afwijking SMA waardoor slagaders onder extreme omstandigheden sneller kunnen scheuren. Dat bleek woensdag in de rechtbank in Lelystad, waar vier deskundigen hun visie gaven op de mogelijke doodsoorzaak van de grensrechter.

Alleen de Britse forensisch patholoog Christopher Milroy, die werkt in het Canadese Ottawa, sluit niet uit dat de gescheurde slagader het gevolg was van de aandoening SMA. Hoewel hij zei dat sterfgevallen als gevolg van SMA zeer zeldzaam zijn, gaf hij aan dat de stukken ader die hij heeft onderzocht niet helemaal normaal waren. Hij heeft ze ook getoond aan een aderexpert, die direct zei dat wel sprake is van SMA. Milroy zei dat deze genetische aanleg voor een afwijking in slagaders steeds vaker wordt opgemerkt, maar dat het onderzoeksveld nog in ontwikkeling is.

Pathologen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) Bela Kubat en An Maas weerspraken de waarneming van Milroy, evenals de Vlaamse neurochirurg en hoogleraar Emile Beuls. De laatste noemde SMA 'hoogst onwaarschijnlijk', maar zei wel te begrijpen dat de verdediging de bevindingen van Milroy aangrijpt om twijfel te zaaien over de doodsoorzaak. Het NFI concludeert in zijn sectierapport dat de grensrechter 'hoogstwaarschijnlijk' om het leven kwam door trappen tegen zijn hoofd en nek. Volgens Kubat is het de ernst van het geweld dat bepaalt of iemand overlijdt. Een eventuele afwijking aan de aders 'is in dat opzicht minder relevant'.

Maas zei dat een ontsteking in de vaatwand is geconstateerd, die volgens haar een reactie is op de beschadiging. Zij heeft geen aanwijzingen dat de wand van de nekslagader al beschadigd of ontstoken was. Dat is bevestigd door twee hoogleraren, zei ze. "De aanwezigheid van SMA is uitgesloten."

Maas kon niet aangeven hoe vaak tegen het hoofd is aangetrapt, zei ze op een vraag van de officier van justitie. Een van de advocaten maakte bezwaar tegen deze vraag omdat daarin wordt aangenomen dat tegen het hoofd is getrapt, wat volgens hem niet vaststaat.

Nieuwenhuizen werd begin december getrapt na een voetbalwedstrijd in Almere. Hij overleed de volgende dag in een ziekenhuis. De acht verdachten die sinds woensdag terechtstaan wordt doodslag ten laste gelegd. Zeven van hen waren destijds minderjarig.