OESO roept ECB op tot negatieve rente

anoniem_22072019025900

Banken die hun geld stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB) moeten een negatieve rente krijgen. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag bij de presentatie van nieuwe economische ramingen. De ECB geeft banken nu nog nul procent rente, maar volgens de OESO moeten banken in het vervolg dus geld gaan toeleggen, als zij het veilig willen stallen bij de centrale bank.

De OESO hoopt dat de ECB met deze maatregel de economie van de in recessie verkerende muntunie kan aanzwengelen. De OESO raamt voor dit jaar een krimp van 0,6 procent voor de eurozone, iets meer dan de half procent krimp van vorig jaar. De club van met name westerse, rijke landen, verwacht wel dat de economie van de muntunie in de tweede helft van dit jaar weer aantrekt.

Banken zouden door een negatieve rente gestimuleerd worden om geld uit te lenen aan bedrijven en huishoudens, in plaats van aan de ECB. Door de economische onzekerheden in de eurozone kiezen veel banken ervoor om hun geld bij de ECB weg te zetten. De ECB maakte eerder op woensdag bekend dat de kredietverlening aan bedrijven in april opnieuw is gedaald. De daling was drie procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De centrale bank verlaagde eerder deze maand het belangrijkste rentetarief van 0,75 procent naar een half procent. Dat is het reguliere tarief waarvoor banken kunnen lenen van de ECB. Daarnaast hanteert de ECB een depositorente. Dit tarief geldt voor banken die juist geld willen stallen bij de ECB. Het tarief werd deze maand niet aangepast, maar bleef op nul procent staan.

ECB-president Mario Draghi stelde eerder deze maand dat de centrale bank technisch gezien klaar is om de depositorente tot onder nul te brengen. Hij wees er echter ook op dat er veel nadelen aan zo'n maatregel zitten.

De OESO roept de ECB verder op om te overwegen opnieuw staatsobligaties op te kopen. Daarmee zou de rente moeten dalen, waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor banken en investeerders om geld te steken in bijvoorbeeld relatief veilige Duitse of Nederlandse staatsobligaties. De OESO wil dat de ECB niet alleen obligaties van probleemlanden opkoopt, zoals in het verleden gebeurde, maar van alle landen. Dat moet discriminatie voorkomen.