OESO somberder over Nederland dan CPB en Brussel

anoniem_22072019025900

De Nederlandse economie zal slechter presteren dan het Centraal Planbureau (CPB) en Brussel eerder dit jaar raamden. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag in nieuwe voorspellingen. Volgens de OESO krimpt de Nederlandse economie dit jaar met 0,9 procent. Volgend jaar trekt de economie met 0,7 procent aan.

Het CPB sprak in maart nog de verwachting uit dat de economie dit jaar met een half procent krimpt, om volgend jaar met een procent te groeien. De Europese Commissie presenteerde eerder deze maand een krimpcijfer van 0,8 procent voor Nederland en 0,9 procent groei volgend jaar.

Het kabinet besluit naar aanleiding van nieuwe CPB-cijfers in juni of er volgend jaar extra bezuinigingen nodig zijn. Zowel premier Mark Rutte (VVD) als minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zinspeelden er deze week op dat mogelijk extra bezuinigingen nodig zijn, bovenop het eerder dit jaar gepresenteerde pakket van 4,3 miljard euro aan bezuinigingen. Dat pakket werd bij het sluiten van het sociaal akkoord tijdelijk in de ijskast gezet.

De Nederlandse economie blijft volgens de OESO ook achter bij de rest van de eurozone. De muntunie krimpt dit jaar met 0,6 procent minder hard dan de Nederlandse. En ook volgend jaar zal het herstel met 1,1 procent sneller gaan dan in Nederland.