Nepal viert bedwinging Mount Everest

anoniem_22072019025900

Nepal viert dat het woensdag 60 jaar geleden is dat Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, voor het eerst werd bedwongen. Bergbeklimmers die in de voetsporen traden van Edmund Hillary en Tenzing Norgay, de klimmers die de top als eersten bereikten, werden woensdag in het Himalaya-land met alle egards ontvangen.

De klimmers werden door de Nepalezen onthaald met bloemenkettingen en sjaals. In koetsjes werden ze Kathmandu rondgereden, terwijl honderden mensen een optocht hielden ter ere van de verjaardag. Een van de klimmers die de festiviteiten bijwoonde, was de Italiaan Reinhold Messner, de eerste die de berg bedwong zonder gebruikmaking van zuurstofflessen. Hij is bovendien de eerste bergbeklimmer die de veertien hoogste bergtoppen ter wereld heeft beklommen. Onder de klimmers was ook Shailee Basnet, een van de weinige vrouwelijke Nepalese bergbeklimmers, die de top in 2008 bereikte.

Hillary en Tenzing bereikten de top van Mount Everest, op 8850 meter hoogte, op 29 mei 1953. Nadien zijn duizenden klimmers in hun voetsporen getreden. Tenzing overleed in 1986 op 71-jarige leeftijd in het Indiase Darjeeling. Hillary werd 88 jaar oud en overleed in 2008. In 2003 woonde hij nog het 50-jarig jubileum bij.

Een 81-jarige Nepalese avonturier, Min Bahadur Sherchan, beëindigde zijn beklimming van de berg woensdag vroegtijdig vanwege verslechterde weersomstandigheden. De titel van oudste persoon die de top van Mount Everest bereikte, blijft daardoor in handen van de Japanner Yuichiro Miura, die de klim vorige week op 80-jarige leeftijd voltooide. Hij nam daarmee de titel van Sherchan over, die de top in 2008 al eens op 76-jarige bereikte.