Oostenrijk haalt soldaten van Golanhoogte

anoniem_22072019025900

Oostenrijk is van plan zijn 350 militairen van de Golanhoogte tussen Israël en Syrië terug te trekken. Zij vormen onderdeel van de VN-vredesmacht ter plaatse. Aanleiding is het besluit van de EU het wapenembargo tegen Syrië met ingang van 1 juni te laten vervallen.

Het voornemen is door de Oostenrijkse minister van defensie Gerald Klug op de Oostenrijkse radio bekendgemaakt. Volgens hem zal de voorbereiding van de terugtrekking één tot twee maanden vergen.

Oostentrijk was fel tegen het opheffen van het wapenembargo tegen Syrië. Bondskanselier Werner Faymann benadrukte dat nog eens na de minIsterraad. ''Meer wapens lossen niets op. Daardoor wordt de situatie alleen maar verscherpt.''

De VN-vredesmacht ter plaatse, bekend als UNDOF, bestaat nu nog uit 917 man. Het gaat om Oostenrijkse, Indiase en Filipijnse soldaten. Japan en Kroatië, die ook eenheden leverden, hebben hun militairen al naar huis terug gehaald.

De Oostenrijkse minister van buitenlandse zaken Michael Spindelegger zal over de plannen nog spreken met VN-topman Ban Ki-moon en zijn colllega's uit India en de Filipijnen.

De oppositepartijern in Oostenrijk eisen dat de soldaten nu meteen van de Golan worden weggehaald aangezien de Syrische burgeroorlog steeds meer effecten krijgt over de landsgrenzen heen en de situatie op de Golanhoogte dus steeds gevaarlijker wordt.