Twente Airport stap dichterbij

Thom Puiman (Juicyhil)

De ontwikkeling van het voormalige militaire vliegveld Twente tot een burgervliegveld is een stap dichterbij gekomen. Dinsdagavond zijn de contracten getekend met Reggeborgh en Aviapartner die 'Twente Airport' moeten gaan ontwikkelen en uitbaten. Als alles volgens planning loopt is vliegen na 2014 mogelijk, zegt een woordvoerder van projectleider Area Development Twente (ADT).

Voor de definitieve ontwikkeling moeten nog wel de handtekeningen van de provincie en gemeente worden gezet. Die worden geacht beide 1,25 miljoen euro bij te dragen in ruil voor de te creëren werkgelegenheid. De provinciale staten hebben de bijdrage al toegezegd, maar de gemeenteraad van Enschede moet echter nog wel geld vrijmaken. Daarnaast buigt de Europese Commissie zich nog over de steun van de overheden.

Volgens voorzitter van ADT en burgemeester van Enschede Peter den Oudsten is het vliegveld een 'zeer belangrijke stimulans' voor de economie van Twente. Het vliegveld levert volgens de plannen duizend tot 2500 structurele banen op in 2030, en 190 tijdelijke banen voor de bouw.

Als alle partijen hun fiat hebben gegeven, is het in principe mogelijk vanaf 2014 te vliegen, zegt de woordvoerder. Opening in het jaar 2016, zoals verschillende media schreven, is volgens haar uit de lucht gegrepen. "Wanneer precies het eerste vliegtuig gaat opstijgen is nog niet te zeggen. Maar het is eerder dichtbij 2014 dan 2016."