Leerdam: "Blij om hier nu te zijn"

Tiede-Jan Breevaart

Kelvin Leerdam reist dinsdag met Jong Oranje af naar Israël voor het EK onder 21. Dat de speler van Feyenoord bij de selectie zit is opmerkelijk te noemen.

Nadat Leerdam weigerde zijn contract te verlengen werd hij verbannen naar het tweede elftal. "Je moet niet vergeten dat ik elke wedstrijd heb gespeeld onder Cor Pot", zegt Leerdam tegenover Sp!ts. "Altijd als rechtsback en dat ging redelijk tot goed."

"Drie jaar geleden vond ik het nog moeilijk en niet leuk om daar te spelen, liever op het middenveld", vervolgt Leerdam. "Maar bij Feyenoord ben ik gaan begrijpen hoe te spelen als rechtsback. Ik kreeg er plezier in en zag dat ik mij op die positie beter ontwikkelde. Ik kon écht stappen maken. Ik ben blij om hier nu te zijn."

Het afgelopen halfjaar werkte Leerdam zijn wedstrijden af in het tweede van Feyenoord. "Mijn doel was: het maakt niet uit waar je speelt, maar probeer jezelf te ontwikkelen. Natuurlijk gaat dat in het tweede moeilijker dan in het eerste. De weerstand is minder, er is weinig publiek, geen ambiance. Hierdoor gaat je concentratie naar beneden, terwijl dat beter moet en kan. Mentaal was ik al sterk, maar op dat gebied ben ik het afgelopen half jaar nog beter geworden. Ik dacht maar aan één ding: ik moet meters maken voor het geval de bondscoach mij selecteert."

"Ik ben conditioneel vrij sterk, maar natuurlijk is het even wennen. Ik probeer gewoon het beste uit mezelf te halen. Het wordt mijn eerste grote toernooi. Ik ben hier niet voor een persoonlijk doel, maar voor een gezamenlijk doel met 23 spelers en staf. Kampioen worden is het enige wat we willen. We moeten ons samen hier op focussen."