Steven de Jong verfilmt leven Man Bijt Hond-boer

Redactie

Steven de Jong werkt aan een korte film over het leven van Frans Zwaagstra. De boer uit het Friese Zwaagwesteinde is bekend van het tv-programma Man Bijt Hond. "Hij maakt zoveel mee en ik heb een van zijn verhalen vertaald naar een scenario", vertelt de regisseur aan Novum Nieuws. Zwaagstra speelt zichzelf in de film, die twintig minuten duurt.

De Jong ontmoette de Friese boer voor zijn romantische komedie Leve Boerenliefde, die nu in de bioscopen draait. "Het is een heel excentrieke man die vijftig jaar terug in de tijd leeft", vertelt De Jong. "En als hij vertelt over de avonturen die hij meemaakt, hang ik aan zijn lippen."

De 47-jarige boer is wars van moderne technieken en runt zijn boerderij op een ouderwetse manier. Zwaagstra is vrijgezel. Hij bekende aan De Jong dat hij wel een vriendinnetje zou willen, maar dat zijn leefwijze vrouwen afschrikt.

Tatum Dagelet, die de hoofdrol speelt in Leve Boerenliefde, ging meteen aan de slag voor de boer. "Tatum hoorde dat en maakte meteen een profiel aan op een datingsite voor Frans en hij had de eerste dag al vijf, zes reacties", aldus De Jong. "Daar gaat de korte film over." Hij werkt momenteel aan de montage. "Als ik daarmee klaar ben, ga ik kijken of ik er geen tv-serie van zou kunnen maken."

Het acteren gaat Zwaagstra prima af. "Dat pakte hij in Leve Boerenliefde al fantastisch op", vindt De Jong. "Veel mensen vragen zich ook af of hij iedereen in de maling neemt of dat hij daadwerkelijk zo leeft, maar ik ben een paar keer bij hem thuis geweest en het is echt zo."

Naast de korte film werkt De Jong aan twee speelfilms. De regisseur wil een film maken over de tijd dat Radio Veronica als piratenzender vanuit zee uitzond. Daarnaast is hij bezig met de verfilming van het boek Stuk van Judith Visser. "Daarvoor verwacht ik volgende maand acteurs aan te kunnen nemen."


Steven de Jong verfilmt leven Man Bijt Hond-boer (Foto: Novum)