FIA wist niets van Pirelli-test Mercedes

Peterselieman

Autosportfederatie FIA wist naar eigen zeggen niets van de geheime test die Pirelli na afloop van de Grand Prix van Spanje in Barcelona uitvoerde, zo meldt Formule 1-journalist Adam Cooper op zijn blog. De test werd uitgevoerd met een bolide van Mercedes.

Dit weekend ontstond er ophef over de geheime bandentest die uitgevoerd was, waarbij er 1.000 kilometer gereden was. Volgens Pirelli en Mercedes was alles volgens de regels gegaan en had de FIA toestemming gegeven. Ook was aan meerdere renstallen gevraagd of zij de test uit wilden voeren en werd Mercedes hier vervolgens uit gekozen.

De FIA was in Monaco niet te spreken over de gang van zaken. President Jean Todt zou kwaad zijn en heeft over de kwestie gesproken met Ferrari-teambaas Stefano Domenicali. De Italiaanse renstal heeft samen met Red Bull Racing een officieel protest tegen Mercedes ingediend, omdat er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie. De zaak is door de stewards in Monaco doorverwezen naar het autosporttribunaal dat hierover later een oordeel zal gaan vellen.

De autosportfederatie heeft over de kwestie ondertussen ook een eigen verklaring opgesteld. Daarin staat dat de FIA door Pirelli benaderd is met de vraag of het mogelijk was om met een huidige bolide ontwikkelingswerk voor de banden uit te voeren. Dit bleek onder voorwaarden mogelijk, zo werd aan zowel Pirelli als Mercedes medegedeeld. Hierna bleef het stil en werd de FIA niet geïnformeerd over het plaatsvinden van de test. Ook werd er niet gemeld of alle teams wel benaderd waren om de test uit te willen voeren, zoals de regels vereisen.